OBVESTILO

31.05.2010

Univerzalni plačilni nalog – obrazec UPN

Obveščamo vas, da se bo s 1. novembrom 2010 v slovenskem bančnem okolju pričel uporabljati nov plačilni nalog, in sicer obrazec Univerzalni plačilni nalog (v nadaljevanju obrazec UPN), ki ga bodo lahko uporabljali tudi proračunski uporabniki. Z uvedbo obrazca UPN se bo izvajanje plačilnih storitev v Sloveniji prilagodilo zahtevam enotnega območja plačil v evrih – SEPA.  

 

Izvajanje plačilnih storitev bo poenostavljeno, saj se bo z obrazcem UPN lahko izvrševalo tako domače kot tudi čezmejne plačilne transakcije v evrih v SEPA območju. Obrazec UPN bo postopoma nadomestil naslednje obrazce:  

·          posebna položnica - obrazec PP02 (v nadaljevanju posebna položnica),  

·          plačilno navodilo - obrazec BN02 (v nadaljevanju plačilni nalog BN 02) in 

·         delno tudi tuje plačilno navodilo za odliv - obrazec TPNO70, in sicer za izvrševanje čezmejnih plačilnih transakcij.  

 

Datum ukinitve posebne položnice in plačilnega naloga BN02 bo objavljen na spletnih straneh UJP, in sicer najkasneje šest mesecev pred ukinitvijo.  

 

Objavljamo tehnično dokumentacijo novega obrazca UPN, in sicer:  

-       Tehnični standard UPN,

-       Vsebina in način zapisa podatkov v vrstici OCR in

      -       Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev.    


Pravilnik o vsebini, uporabi in načinu izpolnjevanja obrazca UPN za proračunske uporabnike bo objavljen pred uvedbo obrazca UPN. 
 
 


Zaradi uvedbe obrazca UPN bo Zbirni center s 1. novembrom 2010 ukinil vključevanje v poslovanje s posebno položnico. UJP bo dokumentacijo za vključitev v poslovanje s posebno položnico sprejemal do 15. oktobra 2010, po navedenem datumu UJP proračunskih uporabnikov ne bo več vključevali v poslovanje s posebno položnico. 


Več informacij o napredku na področju vzpostavitve SEPA ter aktivnostih ob uveljavitvi plačilnih storitev SEPA, si lahko preberete na povezavi SEPA .
 

 

 

 

 

 

 Nazaj

Seznam obvestil
© 2020 Uprava Republike Slovenije za javna plačila. Vse pravice pridržane! Politika piškotkov   |   Kolofon   |   Kazalo